Monday, July 16, 2012

Quality RESUME Preparation

Difference among CV, Resume and Bio-Data

People use the words RESUME, C.V., and BIO-DATA interchangeably for the document highlighting skills, education, and experience that a candidate submits when applying for a job. On the surface level, all the three mean the same.
 However, there are intricate differences.

Resume Is a French word meaning "summary", and true to the word meaning, signifies a summary of one's employment, education, and other skills, used in applying for a new position. 
A resume seldom exceeds one side of an A4 sheet, and at the most two sides. 
They do not list out all the education and qualifications, but only highlight specific skills customized to target the job profile in question.

A resume is usually broken into bullets and written in the third person to appear objective and formal. 
A good resume starts with a brief Summary of Qualifications, followed by Areas of Strength or Industry Expertise in keywords, followed by Professional Experience in reverse chronological order.
 Focus is on the most recent experiences, and prior experiences summarized.
 The content aims at providing the reader a balance of  esponsibilities and accomplishments for each position.
 After Work experience come Professional Affiliations, Computer Skills, and Education.

C.V Is a Latin word meaning "course of life". Curriculum Vitae (C.V.) is therefore a regular or particular course of study pertaining to education and life. 
A C.V. is more detailed than a resume, usually 2 to 3 pages, but can run even longer as per the requirement. 
A C.V. generally lists out every skills, jobs, degrees, and professional affiliations the applicant has acquired, usually in chronological order.

Bio Data the short form for Biographical Data, is the old-fashioned terminology for Resume or C.V.
 The emphasis in a bio data is on personal particulars like date of birth, religion, sex, race, nationality, residence, martial status, and the like. 
Next comes a chronological listing of education and experience. 
The things normally found in a resume, that is specific skills for the job in question comes last, and are seldom included. Bio-data also includes applications made in specified formats as required by the company.
A C.V. displays general talent rather than specific skills for any specific positions.

A resume is ideally suited when applying for middle and senior level positions, where experience and specific skills rather than education is important. 
A C.V., on the other hand is the preferred option for fresh graduates, people looking for a career change, and those applying for academic positions.
 The term bio-data is mostly used in India while applying to government jobs, or when applying for research grants and other situations where one has to submit descriptive essays.

Resumes present a summary of highlights and allow the prospective employer to scan through the document visually or electronically, to see if your skills match their available positions. 
A good resume can do that very effectively, while a C.V. cannot. 
A bio-data could still perform this role, especially if the format happens to be the one recommended by the employer.

Personal information such as age, sex, religion and others, and hobbies are never mentioned in a resume. 
Many people include such particulars in the C.V. 
However, this is neither required nor considered in the US market.
 A Bio-data, on the other hand always include such personal particulars.

Friday, July 13, 2012

TNPSC Group 2 பொது அறிவு

விஏஓ,TNPSC குரூப் 1,குரூப் 2 ,போலீஸ் ,சப் இன்ஸ்பெக்டர் ,வங்கித் தேர்வுகள் போன்ற பல தேர்வுகளுக்கு உதவும் வகையில் பொது அறிவுத் தகவல்கள் தொகுத்து வழங்கப்பட்டுள்ளது . படித்து பயனடையவும் !!!

பொது அறிவு :வின் மிகவும் பழமையான மடிப்பு மலை சாத்பூரா .

2.விந்தியமலைகள் நர்மதைப் பள்ளத்தாக்கின் பக்கச் சுவர்களே .

3.விந்திய சாத்பூர மலைகள் நர்மதை நதி பள்ளத்தாக்கிற்கு இணையாக மேற்கு கிழக்காக செல்கின்றன.

4.நர்மதை தபதிக்கும் இடையே சாத்பூர மலைகள் உள்ளன.

5.மேற்கு தொடர்ச்சி மலையும்,கிழக்குத் தொடர்ச்சி மழையும் இணையும் இடம் நீலகிரி.

6.ஆரவல்லி மலையின் உயர்ந்த சிகரம் அபுமலை(குர்சிகார்)

7.பெரிய முக்கோண வடிவ பீடபூமி தக்காண பீடபூமி

8.தக்காண பீடபூமி வடகிழக்கு கனிமவளங்கள் நிறைந்த பீடபூமி சோட்டா நாக்பூர் பீடபூமி உள்ளது.

9.உலகிலேயே மிக உயரமான சிகரம் எவரெஸ்ட் (நேபாள நாட்டு எல்லையில் உள்ளது .

10.இளம் மடிப்பு மலை இமயமலை .

11.அந்தமான் தீவில் பெரிய மரம் அறுக்கும் ஆலை உள்ளது.

12.வற்றும் ஆறுகள்:தீபகற்ப இந்திய ஆறுகள்

13.கோதாவரி,கிருஷ்ணா: ஆந்திராவை வளப்படுத்துகிறது.

14.அரபிக்கடலில் கலக்கும் ஆறுகள் நர்மதை ,தபதி.

15.புற தீபகற்ப இந்திய ஆறுகளில் நீளமானது கோதாவரி .

16.கோதாவரி ,கிருஷ்ணா ஆந்திராவை வளப்படுத்துகின்றது.

17.அரபிக்கடலில் கலக்கும் ஆறுகள் நர்மதை தபதி .

18.புற தீபகற்ப ஆறுகள் -வற்றாத ஆறுகள்-முக்கியமான ஆறு "கங்கை "

19.கங்கை :இமயமலை ஹரித்துவார் என்ற இடத்தில் சமவெளியை அடைகிறது.விலேயே மிக உயரமான அணைக்கட்டு பக்ராநங்கல் .

21.உயரமானது,பெரியது:பக்ராநங்கல் அணை(சட்லெஜ் ஆறு)

22.அகலமானது, நீளமானது:ஹிராகுட்

23.தமிழ்நாடு வட அரைக்கோளத்தில் உள்ளது.

TNPSC குரூப்-2 தேர்வு பாடத்திட்டம்

TNPSC  நடத்தும் குரூப்-2  தேர்வுக்கான SYLLABUS :

(எழுத்துத்  தேர்வு,  வாய்மொழித  தேர்வு மூலம் 
தேர்ந்தேடுக்கப்படும் பதவிகளுக்கானது)

 பாடம்                காலஅளவு     மதிப்பெண்கள்                                                                                    
பொது அறிவு         
தரம் )
(100 வினாக்கள்) 
+ பொது தமிழ்
(10 ஆம் 
வகுப்பு தரம்) 
வினாக்கள்        3  மணி                
                                 நேரம் 150 +150 =300
தேர்வு                    ---                       40                                                
 மொத்தம்             340                                                                    
------------------------------------------------------------------------                                                                                                           TNPSC  நடத்தும் குரூப்-2  தேர்வுக்கான SYLLABUS :
(வாய்மொழி தேர்வு நீங்கலாக  தேர்ந்தேடுக்கப் 
படும் பதவிகளுக்கானது)
    பாடம்             கால அளவு        அதிக பட்ச             
 அறிவு            3  மணி
                          நேரம் 150 +150 = 300                                                            
தரம் )
+ பொது 
(10 ஆம் 
வகுப்பு தரம் ) 
                              மொத்தம் 300  

Wednesday, July 11, 2012

SBI-General Awareness

SBIClerk Recruitment Exam., 2009

 SMS Updates : Get Free SMS Updates on Bank Jobs - > Register Now with your Mobile Number
Email Updates : Get Free Job Alerts in your Email --> Register now with your Email ID 

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)
 2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
 3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)
 4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)
 5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)
 6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)
 7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)
 8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)
 9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)
 10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)
 11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)
 12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)
 13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)
 14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)
 15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)
 16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)
 17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)
 18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)
 19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)
 20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)
 21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
 22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)
 23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)
 24. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)
 25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)
 26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)
 27. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)
 28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)
 29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)
 30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)
 31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)
 32. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)
 33. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)
 34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)
 35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)
 36. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)
 37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)
 38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)
 39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)
 40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (C)

Tuesday, July 10, 2012

SBI - Computer aptitude

SBIClerk Recruitment Exam., 2009

1. A keyboard is this kind of device—
(A) black
(B) input
(C) output
(D) word Processing
(E) None of these
Ans : (B)

2. IT stands for—
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
Ans : (B)

4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
(A) disk
(B) data
(C) file
(D) floppy
(E) None of these
Ans : (C)

5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
(A) pulling
(B) pushing
(C) downloading
(D) transferring
(E) None of these
Ans : (C)

6. Which part of the computer helps to store information ?
(A) Disk drive
(B) Keyboard
(C) Monitor
(D) Printer
(E) None of these
Ans : (A)

7. ………………is the process of carrying out commands.
(A) Fetching
(B) Storing
(C) Executing
(D) Decoding
(E) None of these
Ans : (C)

8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct hardware and software.
(A) computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these
Ans : (B)

9. Which of the following groups consist of only output devices ?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
Ans : (D)

10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
(A) title bar
(B) button
(C) dialog box
(D) window
(E) None of these
Ans : (D)

11. A(n)………contains commands that can be selected.
(A) pointer
(B) menu
(C) icon
(D) button
(E) None of these
Ans : (B)

12. An error is also known as—
(A) bug
(B) debug
(C) cursor
(D) icon
(E) None of these
Ans : (A)

13. Arithmetic Operations—
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication and division
(E) None of these
Ans : (D)

14. Sending an e-mail is similar to—
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
Ans : (C)

15. Promotion in Marketing means—
(A) passing an examination
(B) elevation from one grade to another
(C) selling the products through various means
(D) selling the product in specific areas
(E) None of these
Ans : (C)

16. Microsoft Word is an example of—
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
Ans : (B)

17. Sources of Sales Leads are—
(A) Data Mining
(B) Market Research
(C) Media Outlets
(D) Promotional Programs
(E) All of these
Ans : (E)

18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—
(A) storage
(B) output
(C) input
(D) information
(E) None of these
Ans : (A)

19. Which part of the computer displays the work done ?
(B) printer
(C) monitor
(E) None of these
Ans : (C)

20. One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

21. Market Expansion means—
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)

22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)

23. Effective marketing helps in—
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

24. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)

25. A Call in Marketing means—
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)

26. Delivery Channel means—
(A) maternity wards
(B) handing over the products to the buyers
(C) places where products are made available to the buyers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

27. Processing involves—
(A) inputting data into a computer system
(B) transforming input into output
(C) displaying output in a useful manner
(D) providing relevant answers
(E) None of these
Ans : (B)

28. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
(A) All the customers
(B) All the educated customers
(C) All the computer educated customers
(D) Only creditors
(E) All of these
Ans : (C)

29. Innovation mean—
(A) Product Designing
(B) New ideas
(C) Impulse
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (D)

30. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
(A) All the customers
(B) Students
(C) Only poor students
(D) Students having promising educational track record
(E) All of these
Ans : (B)

31. Service after sale is not the function of—
(A) Marketing staff
(B) Seller
(C) Director of the company
(D) Employees of the company
(E) All of the above are wrong
Ans : (A)

32. If done through………the rural marketing would be more effective.
(A) fairs
(B) village fairs
(C) door to door campaign
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

33. Market Survey means—
(A) Market Research
(B) Market Planning
(C) Marketing Strategies
(D) Market Monitering
(E) All of these
Ans : (A)

34. ………can be done through digital Banking ?
(A) Mobile phone
(B) Internet
(C) Telephone
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

35. A good seller should have the following quality/qualities ?
(A) Devotion to the work
(B) Submissive
(C) Sympathy
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

36. The rural marketing is not required because—
(A) rural people do not understand marketing
(B) its not practical from the cost point of view
(C) it is sheer wastage of time
(D) All are wrong
(E) All are correct
Ans : (D)

37. Planned-cost service means—
(A) Costly products
(B) Extra profit on the same cost
(C) Extra work by seller
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

38. Internet marketing means—
(A) Self-marketing
(B) Core Groups monitering
(C) Employees marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (E)

39. The aim of successful marketing is—
(A) to increase the sale
(B) to increase the profit
(C) to increase the output of sellers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

40. The networking becomes……through networking.
(A) very difficult
(B) dull
(C) easy
(D) has no role in marketing
(E) None of these
Ans : (C)